Návštěva pivovaru

Dne 24. června se třídy 7.A a 3.B vydaly vlakem do strakonického pivovaru, exkurze byla zaměřena na výrobu jednoho z nejstarších nápojů lidstva – piva.

Při prohlídce jsme nahlédli do všech zákoutí pivovaru – od místa, kde se pivo vaří, přes prostory, kde kvasí a zraje, až po ležácké sklepy, kde získává svou chuť. Dozvěděli jsme se, jak se z vody, chmele, sladu a kvasnic rodí zlatavý mok, jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy kvašení, i to, jak důležitou roli hrají detaily a přesnost ve výrobním procesu.

Součástí exkurze byla i ochutnávka – nabídnut byl světlý a polotmavý Klostermann a radler. Každý si mohl najít svého favorita, ale většinový názor je jasný: „Třináctka Klostermann je nejlepší. Plná chuť, výrazný charakter.“

Celá exkurze byla nejen chutná (doslova), ale i velmi poučná. Přiblížila nám nejen samotný proces vaření piva, ale také historii pivovaru a jeho význam pro českou kulturu a ekonomiku. A hlavně – opět jsme si ověřili, že škola nemusí být jen o sezení v lavici, ale i o zážitcích, které propojují teorii s praxí.
Autor: Zuzana Jínová, 7. A